Κουκος Αλλαγη

Τα παιχνίδια που μπορεί να επιλέξει κάποιος να παίξει σε ένα τραπέζι πόκας είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν παραλλαγές που προτιμούνται από τους παίκτες είτε γιατί τις γνωρίζουν καλύτερα είτε γιατί ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού τους. Το παιχνίδι Κούκος, που λόγω της ομοιότητάς του με το Texas Hold’em, είναι ευρύτερα γνωστό στους παίκτες παρουσιάζει παραλλαγές όπως ο Μονός και ο Διπλός Κούκος και ο Κούκος Αλλαγή. Για τον τελευταίο θα μιλήσουμε παρακάτω αναλύοντας βήμα βήμα μία παρτίδα δίνοντας έμφαση σε σημαντικά σημεία του παιχνιδιού.

Σαν παιχνίδι χαρακτηρίζεται τρία-φουλ που σημαίνει πως τα τρία όμοια κερδίζουν την κέντα και το φουλ το χρώμα. Το είδος του παιχνιδιού είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζεται στην αρχή της παρτίδας για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις στη συνέχεια. Όπως προαναφέραμε ο Κούκος Αλλαγή παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το Texas Hold’em αφού ο παίκτης καταλήγει με δύο κλειστά χαρτιά στο χέρι και πέντε ανοικτά στο τραπέζι. Υπάρχουν βέβαια περισσότερα πονταρίσματα που κάνουν το παιχνίδι πιο ακριβό και συναρπαστικό.

Αρχικά ο ντίλερ μοιράζει από ένα κλειστό φύλλο σε κάθε παίκτη και ανοίγει ένα κοινό στο τραπέζι. Συνεχίζει να μοιράζει με τον ίδιο τρόπο και πλέον οι παίκτες έχουν δύο κλειστά φύλλα στο χέρι ενώ υπάρχουν και δύο ανοικτά στο ταμπλό. Σε αυτό το σημείο γίνεται το πρώτο ποντάρισμα, αφού κάθε παίκτης έχει μία πρώτη ένδειξη της δυναμικής του χεριού του και της στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει. Σπάνια συμβαίνει κάποια μπλόφα σε αυτό το σημείο αφού ακολουθούν ακόμα πολλά βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Αφού ολοκληρωθεί το ποντάρισμα, ο ντίλερ ανοίγει ένα ακόμα φύλλο στο ταμπλό και ζητάει από τους παίκτες αν επιθυμούν να αλλάξουν κάποια από τις κάρτες που κρατούν στο χέρι. Οι παίκτες αποφασίζουν για την αλλαγή και αφού κάνουν κάποια ή όχι ξεκινάει ο δεύτερος γύρος πονταρισμάτων. Με δύο φύλλα στο χέρι και τρία ανοικτά στο ταμπλό, αρχίζει να ξεκαθαρίζει ο τρόπος που θα παίξει ο κάθε παίκτης. Ακολουθεί τέταρτο και πέμπτο ανοιχτό φύλλο, με τα ανάλογα πάντα πονταρίσματα. Στα δύο τελευταία βήματα, αντίστοιχα του turn και του river στο Texas Hold’em ο παίκτης αποφασίζει αν μπορεί να διεκδικήσει κάτι από τη συγκεκριμένη παρτίδα ή πρέπει να πάει πάσο. Όταν ολοκληρωθεί και το τέταρτο ποντάρισμα ανοίγουν τα φύλλα και ανακηρύσσεται ο νικητής.

Ο Κούκος Αλλαγή απαιτεί μεγάλη δεξιότητα στις κινήσεις και κυρίως διορατικότητα που θα βοηθήσει τον παίκτη να αποφύγει άστοχα πονταρίσματα.