Παιχνιδια ποκας

Δύο άσσοι με chipsΗ πόκα φαίνεται να είναι η απάντηση των Ελλήνων παικτών στην μεγάλη δημοτικότητα που έχει αποκτήσει το πόκερ τις τελευταίες δεκαετίες. Τα παιχνίδια πόκας είναι πολλά ενώ οι παίκτες συνεχίζουν να δημιουργούν ολοένα και περισσότερες παραλλαγές καλύπτοντας κάθε φορά τις ανάγκες όλων όσων κάθονται σε ένα τραπέζι. Αυτό όμως είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου παιχνιδιού απέναντι στο πόκερ όπως το έχουμε γνωρίσει σε πραγματικές και διαδικτυακές αίθουσες.

Οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού δεν μεταβάλλονται δραματικά, επιτρέποντας σε όλους τους παίκτες να συμμετέχουν σε μεγάλο αριθμό χεριών κάθε φορά. Ωστόσο κάθε παραλλαγή έχει τις δικές της ιδιομορφίες προσδίδοντας στο παιχνίδι μία άγρια ομορφιά. Ο αριθμός των φύλλων που παίζουν στο ταμπλό, η κατάταξη των φύλλων, τα πονταρίσματα είναι κάποιες από τις διαφορές που υπάρχουν και που θα πρέπει να γνωρίζετε καλά πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε παραλλαγή σε ένα τραπέζι. Η εξάσκηση μπορεί να είναι το μοναδικό σας όπλο αν θέλετε πραγματικά να είστε ο μεγάλος νικητής σε ένα τραπέζι poka.

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποιες από τις βασικές παραλλαγές όπως οι ίδιοι τις έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μας. Ο Κούκος είναι από τις βασικές επιλογές των παικτών κυρίως γιατί διέπεται από απλούς κανόνες. Ο Μονός Κούκος είναι η ελληνική παραλλαγή του Texas Holdem. Κάθε παίκτης παίρνει δύο φύλλα στο χέρι ( ένα στην αρχή και ένα στον τρίτο γύρο ) ενώ στο ταμπλό θα ανοίξουν πέντε κάρτεςδιαδοχικά. Τα πονταρίσματα είναι 5 στον αριθμό και γίνονται ακριβώς όπως στο πόκερ. Ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει και τις δύο κάρτες που έχει στη διάθεσή του και τρεις από το ταμπλό.

Υπάρχουν όμως και οι παραλλαγές του παιχνιδιού αυτού. Ο Διπλός Κούκος και ο Κούκος Αλλαγή είναι κάποιες από τις σημαντικότερες και παίζονται κατά κόρον από πιο έμπειρους παίκτες. Στον Διπλό Κούκο ο παίκτης παίρνει 3 κάρτες στο χέρι ( 1 αρχικά και 2 στον τρίτο γύρο ) ενώ πάλι στο τραπέζι θα ανοίξουν πέντε κάρτες διαδοχικά. Τα πονταρίσματα παραμένουν 5 ενώ ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει 2 ή 3 φύλλα από το χέρι του και τις υπόλοιπες από το ταμπλό. Στον Κούκο Αλλαγή τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο. Ο

  ντίλερ μοιράζει από 2 κάρτες σε κάθε παίκτη ανοίγοντας ταυτόχρονα και 2 στο ταμπλό. Ακολουθεί και τρίτη κάρτα στο τραπέζι με τους παίκτες να αποκτούν το δικαίωμα αλλαγής μίας ή δύο καρτών από το χέρι του. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με το άνοιγμα ακόμα δύο φύλλων στο τραπέζι με τους παίκτες να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν και τις δύο κάρτες που έχουν στο χέρι τους. Τα πονταρίσματα και η αξία των χεριών παραμένει η ίδια σε όλες αυτές τις παραλλαγές.

Η Μπόμπα Χαρακίρι είναι μία εξίσου διαδεδομένη παραλλαγή. Ο ντίλερ μοιράζει από τρεις κάρτες επιτρέποντας να γίνει το πρώτο ποντάρισμα στο τραπέζι. Ακολουθεί το άνοιγμα της μπόμπας δηλαδή των 5 κοινών φύλλων στο τραπέζι. Ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει 2 ή 3 φύλλα από το χέρι του και τις υπόλοιπες από το ταμπλό. Εδώ υπάρχουν λίγα πονταρίσματα αλλά τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα γεγονός που βοηθάει κυρίως αρχάριους παίκτες.

Το Λαγουδάκι είναι μία λίγο περίπλοκη επιλογή. Κάθε παίκτης παίρνει 4 κάρτες από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τις δύο. Στο ταμπλό στήνονται 5 κάρτες, τρεις στην ευθεία και δύο στα πλάγια τις οποίες και αποκαλούμε ‘’αυτιά’’. Ανοίγουν αρχικά οι κάρτες στην ευθεία και στο τέλος τα ‘’αυτιά ‘’ σε δύο διαδοχικούς γύρους πονταρισμάτων. Κάθε παίκτης υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα από τα ‘’ αυτιά και τις δύο συνεχόμενες κάρτε

ς αυτού. Δεν μπορεί δηλαδή να διαλέξει όποιες κάρτες θέλει από το ταμπλό. Πέντε πονταρίσματα και εδώ με το παιχνίδι να χαρακτηρίζεται κέντα χρώμα όπως και τα προηγούμενα.

Οι Κοτούλες είναι μία παραλλαγή για πλέον έμπειρους παίκτες. Μοιράζονται 4 κάρτες σε κάθε παίκτη ενώ στο ταμπλό υπάρχουν κλειστές οι Κοτούλες με το Καπέλο. Οι Κοτούλες είναι τριάδες χαρτιών που ανοίγουν διαδοχικά και είναι κοινές για όλους όσους συμμετέχουν στην παρτίδα. Το καπέλο ανοίγει τελευταίο και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μόνο μία κάρτα προαιρετικά. Συνοψίζοντας η συγκεκριμένη παραλλαγή διαθέτει 5 πονταρίσματα στο σύνολο ενώ ο παίκτης μπορεί να συνδυάσει μόνο 2 κάρτες από το χέρι του με αυτές από μία και μόνο Κοτούλα χρησιμοποιώντας προαιρετικά και μία κάρτα από το καπέλο. Είπαμε και στην αρχή… Παραλλαγή για έμπειρα μάτια. 

Για το τέλος κρατήσαμε το Πλύμουθ. Το πλέον ριψοκίνδυνο παιχνίδι καθώς υπάρχουν αρκετά πονταρίσματα και μάλιστα στα τυφλά. Επίσης στο ταμπλό θα ανοίξουν αρκετά φύλλα γεγονός που απαιτεί καθαρό μυαλό και οξυδέρκεια προκειμένου να είστε εσείς ο τελικός νικητής στην παρτίδα. Κάθε παίκτης θα λάβει συνολικά 4 κάρτες κλειστές ενώ στο ταμπλό θα ανοίξουν 4 στήλες από 4 ανοικτά χαρτιά σε κάθε μία. Παίζουν 2-3 κάρτες από το χέρι σας και 2-3 κάρτες από κάθε στήλη. Αν νομίζετε ότι είστε αρκετά ικανοί στην poka δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη παραλλαγή
.